Η μπύρα στη Γερμανία είναι σοβαρή υπόθεση. Μετά τα πολυτελή αυτοκίνητα και τις ηλεκτρικές συσκευές αναλαμβάνει το βάρος της εκπροσώπησης μια χώρας που προσέχει πολύ την έξωθεν καλή μαρτυρία. Γι’ αυτό υπάρχει και αυστηρός κώδικας για το τι είναι μπύρα και από ποια συστατικά φτιάχνεται (λυκίσκος, βύνη, νερό και ζύμη).

Η Γερμανία, ως ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως, κατέχει το 10% της παγκόσμιας αγοράς. Οι, περίπου, 1200 γερμανικές ζυθοποιίες παράγουν μεταξύ πέντε και έξι χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες μπύρας. Το ΜΕΝ 24 λοιπόν παρουσιάζει τις σημαντικότερες!

Altbier
Είναι από τις πιο κοινές ποικιλίες. Η «Παλιά» κατάγεται από το Ντίσελντορφ με, καφέ-χάλκινο χρώμα, ήπιους φρουτώδεις τόνους και ελαφριά πικρή επίγευση.

Σερβίρεται με διάφορα φαγητά και κυρίως με δυνατά τυριά, ψητά κρέατα και ψάρια.

Berliner Weisse
Η προέλευση της Berliner Weisse είναι προφανής. Η γεύση όμως αναπάντεχη. Με μικρό αλκοολικό βαθμό, είναι δροσερή και, όχι άδικα, αποκαλείται η σαμπάνια της Γερμανικής μπύρας. Το χαρακτηριστικό της είναι ο πλούσιος κρεμώδης αφρός που διαλύεται γρήγορα ενώ στις γερμανικές μπυραρίες σερβίρεται με ένα κόκκινο μούρο ή σιρόπι για να εξισορροπηθεί η ελαφριά ξινή γεύση.

Σερβίρεται με ψητά κόκκινα κρέατα και κυνήγι.

Bock
Ακόμα και το όνομα της Bock είναι κατατοπιστικό για το ποιόν αυτής της μπύρας. Πλούσιο σώμα, έντονα αφρώδης, σκούρο χρώμα με πολύ βύνη, και λίγους λυκίσκους. Επομένως είναι ελάχιστα πικρή ενώ έχει και υψηλό αλκοολικό βαθμό.

Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι η Eisbock που ψύχεται μέχρι να σχηματιστούν κρύσταλλοι. Στη συνέχεια αφαιρούνται για να μείνει στο ποτήρι μια πολύ δυνατή μπύρα και συμπυκνωμένη γεύση.

Σερβίρεται με τα πάντα. Ακόμα και γλυκά ή επιδόρπια.

Dortmunder
Δυνατή, με καλή ισορροπία μεταξύ λυκίσκων και βύνης και μια ελαφριά γλυκιά επίγευση, η Dortmunder είναι το καμάρι της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Εχει αφράτη γεύση, ελαφρύ προς μέτριο σώμα και χρώμα μεταξύ ξανθου και χρυσού.

Σερβίρεται με ελαφρύτερα φαγητά όπως κοτόπουλα, σαλάτες, ήπια τυριά και θαλασσινά.

Munich Dunkel
Άλλη μια «μελαμψή καλλονή», αυτή τη φορά από τη Βαυαρία, η Munich Dunkel φημίζεται για το μέτριο σώμα και το μετριο αλκοολικό βαθμό. Γενιά έχει γεύση ψημένης σοκολάτας, κατι που σημαίνει ότι είναι πλούσια σε βύνη και η μέτρια πικρή της γεύση οφείλεται στο μέτριο περιεχόμενο σε λυκίσκους. Το χρώμα ποικίλει από σκούρο κεχριμπάρι σε σκούρο καφέ.

Σερβίρεται με την κλασσική Βαυαρική κουζίνα. Λουκάνικα, κυνήγι και δυνατά τυριά.

Weizenbier
Η «λευκή» προέρχεται επίσης από το νότο και είναι η πιο καλοκαιρινή επιλογή μπύρας. Οι Γερμανοί την πίνουν στα περίφημα biergarten τα απογεύματα. Από πλευράς γεύσης και σώματος υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, άλλες πιο πλούσιες, άλλες πιο γλυκές, άλλες πιο πικρές. Το σίγουρο είναι ότι σερβίρεται θολή με τη ζύμη της.

Σερβίρεται με τα πάντα.

Kölsch
Η Kölsch (Κέλς) είναι η ξανθιά της παρέας. Περίπου σαν την Αlt, προέρχεται από την Κολονία και και έχει χαρακτήρα οίνου. Χαμηλή σε λυκίσκους είναι χαρακτηριστικά ξηρή. Παγωμένη είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή για το καλοκαίρι.

Σερβίρεται με δυνατά τυριά, κρεατικά, ψητά πουλερικά ή ψάρια.

Pils
Συνήθως τη μπερδεύουμε με τις τσέχικες pilsner αλλά είναι αρκετά διαφορετικές μπύρες. Η γερμανική pils έχει περισσότερους λυκίσκους και λιγότερη βύνη. Είναι μια απλή μπύρα με μέτρια σώμα, σχετικά φρουτώδη και αφράτη γεύση.

Σερβίρεται με γλυκά, σαλάτες αλλά και ελαφριά κρέατικά

http://www.oneman.gr/

Οι νικητές του διαγωνισμού Ζυθολογοτεχνίας Χικ
Τί κρύβει ο Φονιάς;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας θα λάβετε μέρος σε διαγωνισμούς του καταστήματός μας καθώς και θα ενημερώνεστε για τις τρέχουσες προσφορές μας

Εγγραφήκατε με επιτυχία!

Pin It on Pinterest

Share This