Αρώματα φρεσκοκομμένων κόκκων καφέ, καβουρδισμένων δημητριακών και καμένης καραμέλας δένουν με νότες κερασιών, ξηρών δαμάσκηνων και σοκολάτας. Άλλοτε πάλι, το αρωματικό προφίλ τους είναι πιο προκλητικό, με νύξεις καστανής ζάχαρης, ζωικών τόνων και με εμφανείς καπνιστές πινελιές.

Καθώς έχεις μια μαύρη μπίρα απέναντί σου δεν μπορείς να μην περιεργαστείς το χρώμα της. Λαμπερό σκούρο, σκούρο βαθύ, μαύρο σκοτεινό, μερικές φορές με κάποιες πιο ανοιχτόχρωμες ανταύγειες, ή με ένα εμφανές θόλωμα. Μια παλέτα χρωματιστών εντάσεων στην περιοχή του μαύρου, η οποία όπως θα δούμε οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο παράγονται.
Στην περίπτωση της μαύρης μπίρας:  η πράσινη βύνη συλλέγεται και ξεκινάει ένα σταδιακό και φυσικό solarium, το λεγόμενο καβούρδισμα, κάτι αντίστοιχο με την γνωστή διαδικασία των κόκκων καφέ. Ανάλογα με το βαθμό του προκύπτει και το αντίστοιχο βάθος χρώματος. Στη ζυθοποίηση όμως δεν πρωταγωνιστεί μόνο το κριθάρι, συμμετέχουν ακόμα οι ζύμες, ο λυκίσκος και το νερό. Η συμμετοχή και το είδος όλων των συστατικών επηρεάζει και διαμορφώνει το τελικό τύπο κάθε μπίρας, άρα και της μαύρης. Τα στυλ της τελευταίας είναι πολλά. Από τις διάσημες porter με τα φρουτώδη αρώματα, τις stout με τις νότες καβουρδισμένων κριθαριών, τις Belgian strong ale με τα πικάντικα κλικ, τις dunkel με τα δαμάσκηνα, τις bock με την έντονη καραμέλα, τις dark lager με τις ευωδιές μπισκότων και σοκολάτας και τις μοναστηριακές trappist με τα πληθωρικά αρώματα σκούρων φρούτων και γλυκών του κουταλιού. Εμείς  σερβίραμε στο ποτήρι μας τα περισσότερα είδη και  το αποτέλεσμα της δοκιμής συνοψίζεται στα εξής : Οι μαύρες μπίρες έχουν μεγάλο εύρος αρωμάτων, διαφορετικό βάθος γεύσεων και  έντονο παιχνίδι πίκρας και γλύκας. Γενικά είναι ειδικές μπίρες, πιο δύσκολες σε κατανόηση από τις ξανθιές, αλλά ικανές για πολύ περισσότερες γευστικές συγκινήσεις και μεγαλύτερη απόλαυση.
Γνωρίστε τις και διαλέξτε αυτή που σας ταιριάζει…

Στο BEER24 θα βρείτε πολλές μαύρες ελληνικές αλλά και απ όλο τον κόσμο μπύρες . Απλά επιλέξτε παραγγείλτε και ετοιμαστείτε για έναν OCTOBERFEST μέσα στο σπίτι! Και γιατί όχι?

 

http://www.athinorama.gr

Γι αυτό ... πιείτε!!!
Αγαπημένη μπύρα ! Οδηγίες απόλαυσης

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας θα λάβετε μέρος σε διαγωνισμούς του καταστήματός μας καθώς και θα ενημερώνεστε για τις τρέχουσες προσφορές μας

Εγγραφήκατε με επιτυχία!

Pin It on Pinterest

Share This